3. 5. 2009

A zase ten holokaust

Na Předčítače jsem šel spíš kvůli ženě. A ta šla kvůli Kate Winslet a kvůli troše té romantiky. Festivalové ceny mě většinou od návštěv kina odrazují (těžká témata a nudná ukecanost, juj), ale trailerpříjemně navnadil a Ralpha Fiennese fakt můžu. Dejte si třeba Spidera od Cronenberga, to je panečku film! No, nebudu vás déle napínat, Předčítač byl celkem fajn. Ale žádné filmové orgie. Prostě zas něco málo o holokaustu a o lidech, kterých se nějakým způsobem dotkl.

Základní potíž celého filmu je, že silně staví na vztahu starší ženy zapletené do koncentračního táboření a mladíka zapleteného do oné starší ženy. Aby se vůbec mohlo rozjet základní téma snímku
, musíte si odbít prvních dvacet amorfních minut, které vás s oběma postavami detailně seznámí a nastíní komplikovanost jejich mileneckých poloh. Dokonce i romancechtivou ženu tahle pasáž nudila a já ji vyloženě přetrpěl, nicméně filmová narace se bez ní v tomto případě neobejde.

Hlavní premisa se totiž pohodlně uvelebila v silné perzonalizaci holokaustího tématu z perspektivy vězeňské dozorkyně a jejího překvapeného milence, který se s tím musí po svém vyrovnat. Kdo nečetl výborný román Roberta Merleho Smrt je mým řemeslem, bude čučet na drát a rvát si vlasy, že kdy všechny nácky strkal do jednoho pytle. Kdo četl, nedozví se nic objevného a jen zklamaně zjistí, že tam, kde šel Merle do absurdní hloubky, Předčítač jen srabácky klouže po povrchu.

Nakonec se budete muset spokojit jen s precizní filmařinou, zkušeným herectvím a solidní dávkou emocí, které na mě ale tentokrát moc nepůsobily, takže smůla. Jediné, co tenhle film dokázal skutečně mistrovsky, bylo psychologické prokreslení obou hlavních postav. Přirozené reakce na dění kolem a skryté motivace jednání se málokdy povedou tak precizně. Škoda, že zbytek už se plácá jen lehce nad průměrem. Tenhle film měl rozhodně na víc.

Žádné komentáře: