9. 5. 2009

Tak je to Star Trek, nebo není?

Nejsem typický trekkie. Nikdy jsem na sebe neoblékl upnutý barevný outfit, ani si nepovídal s broží připnutou na hrudi. Neumým pouhým hlasem imitovat zvuky transportovacího paprsku a neznám jediné slovo v klingonštině. Přesto jsem hrdinně spořádal všechny filmy i seriály do jediné epizody a umírněná forma fanouškovství pro Roddenberryho fenomén ve mně zůstala, i když notně nahlodaná schématismem a repetitivností, které nutně odhalíte, když se stejně jako já odvážně vydáte tam, kam se dosud nikdo nevydal ve stovkách různých mutací a pokusů udržet svět Star Treku nad vodou.

Když Abrams oznámil, že natočí nový Star Trek, hlavní výtkou nasupených fandů bylo, že to už Star Trek nebude. Jak si na něco takového může stěžovat člověk, který přežil poslední film "Nemesis" - nestartrekovský do posledního dechu -
, upřímně nechápu. Každý druhý šumař by splácal dohromady startrekovější podívanou. A J. J. Abrams není šumař.

Na novém ST je jasně vidět autorův vztah k této již notně vyčpělé značce. Obrovský fanda se prostě nezapře a jeho veledílo není nic jiného než fanouškovský film za velké peníze a točený s láskou i filmařskou zkušeností. Nejde o ST v pravém slova smyslu. Nikdo tu neřeší ani Roddenberryho neokomunistické vize, ani rasové motivy. Technické pseudobláboly jsou Abramsovi ukradené a sakum prdum si vlastně z fenoménu ST dělá strašnou bžundu. Takovou tu milou, upřímnou, sebeironickou, fanouškovskou bžundu, kterou každý fanoušek přijme bez keců za svou a každý fenoménem nedotčený divák (jako moje "a ten Spock je teda klaďas?" žena) uvítá jako skvělé a dobrodružné rozptýlení.

Vynikající nápad rozehrát celé divadlo starých známých zašlých postav v alternativní přítomnosti/minulosti/budoucnosti (vyberte si) rozvázal Abramsovi ruce a dal svobodu dělat si s definovaným univerzem, cokoliv uzná za vhodné. Když k tomu přidáte snahu vyjít fanouškům co nejvíc vstříc, dobrodružný scénář s lucasovskou dynamikou (který funguje na všechny skupiny diváků bez rozdílu), vynikající vizuální efekty, insiderské vtípky a zkušenou režii, máte výsledek jako víno. I když se zdivočelou kamerou, z níž mě šly bulvy šejdrem.

Abych si ale konečně odpověděl na onu zásadní otázku - nový Star Trek rozhodně není typický ST film. Z předdefinovaného světa si bere reálie, které potřebuje, a ty používá pro pobavení všech. Je to rychlá, zábavná jízda a bravurní snímek od fandy pro fandy. Ale proč ne? Star Treku už dávno došel dech a tohle je dobrý způsob jak ho alespoň částečně revitalizovat.

2 komentáře:

Radalf řekl(a)...

Sranda je, že podle toho co jsem četl, není Abrams žádný trekkie a naprosto mu nedocházelo, proč by měl natáčet film podle 40 let starého seriálu. Ale možná jen novináři chtěli seznaci..

Krysa řekl(a)...

To mi přijde dost podivné. Vždyť je to jeho projekt, jeho peníze. Nikdo ho do toho netlačil.