17. 9. 2008

Půlnoční karban

Mluvit o bezesných nocích v souvislosti s hrami Chrise Jonese je jako zvedat ženským na ulici sukně. Každý by to chtěl dělat, ale všichni už jednoduše vědí, co bude dál. Kdo nezná Texe Murphyho, jako by nežil. Jako by nežil v devadesátých letech a nehrál počítačové hry. Klobouk, baloňák a fluorescentně bílé kecky charakterizují tuhle studnici cynického humoru víc než dostatečně. Pět báječných adventurek pak z jedné z nejcharismatičtějších postav herní historie udělalo legendu. Geniální byl také nápad zasadit jakože noirovou parodii na Philipa Marlowa do postapokalyptického San Francisca.

Začaly to Mean Streets už v devětaosmdesátém a Martian Memorandum o dva roky později - klasické adventury s vyšperkovanými příběhy. Pak se nalodil zručný scénárista Aaron Conners a vzniklo dobrodružné veledílo s filmovými sekvencemi a skutečně tuhou hratelností v realtimovém 3D prostředí, tedy žádný rendering předem. Čtyři blyštivé placky s přenádhernou grafikou a nehorázně dlouhou dobou loadování. Under a Killing Moon byla prostě taková malá revoluce, Chris Jones jakýsi herní bůh a člověk bázlivě prohazoval cédla v jednorychlostní mechanice. Kdyby tehdy vypli proud, měl bych nejspíš infarkt.
Nebudu opěvovat Pandora Directive, nebudu ódit nad Overseerem - není třeba. Důležitější je, že Jones a Conners opět propletli prsty a kolaborují. Chystá se nová adventure Three Cards to Midnight, sice bez Texe, ale nezaměnitelný Jonesův hlas opět uslyšíme. Čeká nás jakási revoluční hratelnost, ale podobné žblepty slýchám dnes a denně. Zvláštní je, že těmhle dvěma zatím na udičku skáču. Třeba vážně přijdou s další nevídaností. Screenshoty mě ale vyloženě děsí. Podobných zvěrstev jsem za posledních pár let dohrál... hodně a za prd jich stálo... hodně.
Tvůrci se prý zaměřili na hratelnost a akustickou složku, jestli tenhle projekt nevyjde, sním Murphyho klobouk, pak spáchám sepuku, se střevy na podlaze se vrhnu na hara a pokusíme se i o kiri.

Do té doby skutečně vřele doporučuju všem závislákům na Jonesově hlase hodně zdařilou machinimu Stolen Life. Za pár šupů se dá stahnout tady, je to sci-fi, je to o robotech, je to sakra promyšlené, precizně nadubované a těžce noirové. Mňam.


Žádné komentáře: