17. 11. 2012

Pochod olivami


Možná si teď pár lidí znepřátelím (nebylo by to poprvé) a zcela určitě si mě nikdo nebude za tenhle text dávat za rámeček, ale z nějakého podivného důvodu se prostě vyjádřit musím. Ke klukům v řeckém zajetí, k čemu jinému. Jen co soud dostávkoval a obratem zamítl jejich stížnost proti obvinění ze špionáže i možnost opustit vazbu na kauci, zvedla se především napříč českou hráčskou obcí až podivně silná aktivistická vlna odporu proti všemu řeckému, justici a politice především. Dokonce ani naše papalášstvo prý nedělá dost, a tak je čas vyrazit do ulic a megafonem umlátit nejbližší řeckou ambasádu.

Rovnou přiznám, že petice a demonstrace obecně příliš neuznávám. Je to forma občanského nátlaku efektivní jen v krajních případech a způsob, jakým je dnes moderní ji nadužívat a zneužívat, se mi hrubě příčí. Zvlášť když v dané situaci nemá své legitimní místo.

Ani trochu se mi nelíbí, že Martin a Ivan dřepí bezúčelně v nejspíš dost odporných podmínkách a čekají, co se vlastně bude dít. Ano, obvinění ze špionáže považuji za absurdní, jako drtivá většina z vás. I když si musím pořád připomínat, že argument „jako turisti omylem natočili půl vteřiny cedule, že se nesmí natáčet, plus pár metrů přistávací plochy“ jest argument jejich obhájkyně, jehož hlavním účelem je vysekat kluky z průseru pokud možno co nejefektivněji, a nemůžu ho proto brát stoprocentně vážně. Nějakou tu praxi ze soudnictví (byť z českého), ze způsobu obhajoby i obžaloby mám (ne že bych byl právník, ale rozličných trestních řízení jsem se nějakou dobu účastnil téměř denně a člověk se rychle naučí nedůvěřovat ani jedné ze stran a jejich zveličeným, či k zemi přitisknutým polopravdám) a odmítám se slepě vztekat v momentě, kdy nikdo z nás nemá byť kusé vyjádření protistrany. Známe jen druh obvinění, ale o charakteru důkazního materiálu řecká strana mlčí.

Spekulovat, zda jde o nějakou vendetu limnosského starosty, o podivné nedorozumění  nebo snad o vysokou politickou hru zadlužených Řeků, kteří se rozhodli zatopit státům, jež je otevřeně kritizují, odmítám. Stejně jako odmítám v afektu podupávat před ministerstvem zahraničí a pak se přesunout k řecké ambasádě, pokud možno za doprovodu médií. Je to stejně nesmyslný aktivismus jako poutat se na komíny kvůli záchraně čapího hnízda a lehat si před téměř vybuchující Temelín.

Věřím, že ministerstvo zahraničí podniká veškeré možné kroky k řešení incidentu, že spolupracuje na tvorbě žádostí a stížností s právničkou obou kluků, bohužel možnosti to jsou bezpochyby dost omezené a jen těžko se můžeme doprošovat nějaké ráznější diplomatické akce. Zda kluci porušili, či neporušili řecké zákony, se musí prokázat u soudu, nelze to udělat ani politickým nátlakem, ani bohulibými tanečky před ambasádami, kde se v očích médií předvedeme jen jako další aktivistické trubky, kterých v ČR hopsá dnes a denně nepočítaně (většinou v konopných hábitech a s květinou za kulatými brýlemi).

Nespatřuji v té akci bohužel jakýkoliv smysl a pozitivní efekt. Řecká justice (nebo snad politická scéna? Kdo ví? Ale to je opět jen zbytečná spekulace vedoucí k agresivnímu afektu) na ni z podstaty věci nemůže brát ohledy, Martin ani Ivan zatím nebyli odsouzeni a jediné, nad čím se můžeme spravedlivě rozčilovat, jsou podmínky v tamní vazbě a negativní rozhodnutí o propuštění na kauci, ke kterému ovšem opět chybí oficiální zdůvodnění, jež by možná vrhlo trochu světla do aféry, kterou všichni vnímáme nebezpečně jednostranně.

Smysluplná mi v tomto ohledu přijde jen petice formulovaná Honzou Modrákem, která se nesnaží vyvolat konflikt, ani nadávat na údajnou laxnost ministerstva zahraničí. (Přístup této instituce tlumočený skrze oprávněnou zoufalost rodičů v dojímavém dopise není ničím podložen. Chápu, že ztratili naději a situace je to pro ně krajně šílená, ale věřím, že v intencích zákona a mezinárodních smluv ministerstvo dělá to, co může. A víc čekat prostě nemůžeme a nemá smysl si to vydupávat.) Honza (alespoň tak ten text chápu) chce především ukázat klukům, jak velkou tady mají podporu. A to nepochybně potřebují.

Ovšem vyjadřovat ji agresivní akcí, která ničeho nedosáhne (ani nemůže), skutečně se omlouvám, ale to se mi zajídá. Jde-li o zviditelnění případu v médiích, pak se správně chová např. Eurogamer, nehledě na to, že v médiích je případ vidět dlouhodobě. Jde-li o korekci momentálního relativně vágního mediálního obrazu celé kauzy, pak mi občanská nátlaková akce přijde vyloženě jako nešťastný způsob. Jde-li o aktivizaci ministerstva (o jakýsi budíček a nakopnutí do zadku), pak nebude mít efekt, pochybuji, že MZ může dělat víc, než momentálně dělá. Jde-li o to ukázat řecké justici, že se na ně umíme naštvat, pak je to akce zcela marná, neboť justice (i ta řecká) se řídí zákony, nikoliv veřejným míněním.

Možná mi někdo vtluče rozum do hlavy a odhalí skrytý, racionální smysl celé akce, kterou stále považuji s prominutím za afektovaný pochod naštvaných lidí, kteří soucítí s "obětmi", ale do té doby se, přátelé, známí i neznámí, omlouvám, takový je můj postoj a toto jsou důvody, proč se k vám před MZ nepřidám.

12 komentářů:

mondy řekl(a)...

Mluvíš mi z duše. Ještě bych dodal, že podepisování petic a demonstrování nic nestojí, ale tomu také odpovídá výsledek. I ten nestojí za nic.

Jestli má někdo pocit, že s klukama není nakládáno podle práva, ať uspořádá finanční sbírku a složí se jim na špičkového obhájce s vynikající znalostí mezinárodního a řeckého práva. Fňukáním na netu a hrozením pěstičkama před zavřenými dveřmi ministerstva se ničeho nedosáhne.

Martin Bach řekl(a)...

Jsem v tý akci taky trochu zainteresovanej, takze zkusim sepsat par poznamek... Obecne mi prijde, ze se proti tomu vymezujes zbytecne agresivne, uz jen tim, ze zatimco neexistuje zadny prohlaseni nebo neco, co by o ty akci cokoliv rikalo, pises tady uz o "afektovanym pochodu" nebo "mlaceni megafonem"..

Ale ted konkretne:

"...zvedla se především napříč českou hráčskou obcí až podivně silná aktivistická vlna odporu proti všemu řeckému, justici a politice především..."

Netusim na jakym zaklade jsi tohle napsal, ale v ty FB skupine, pokud vim, zadny nadavani na Reky, justici nebo politiku predevsim nevidim. To, co se snazime udelat nema byt politicka akce - podle toho, jak to zatim vypada, pujde jen o predani prohlaseni s infem o podpore v internetovejch peticich a vyzvou k rychlejsimu jednani. Samozrejme, je to demonstrace, muze tam prijit kdokoliv a kricet cokoliv, ale zamer je udelat to jako dustojnou podporu tem klukum.

"...I když si musím pořád připomínat, že argument „jako turisti omylem natočili půl vteřiny cedule, že se nesmí natáčet, plus pár metrů přistávací plochy“ jest argument jejich obhájkyně,.."

Spousta lidi co za tim stoji dela v mediich uz hodne dlouho a vsichni jsme si vedomi toho, ze zatim mame jen informace z jedny strany. Ale v okamziku uvaleni vazby uz neprobiha vysetrovani, takze recky strane nic nebrani v tom, aby alespon neco zverejnila. Neudelali to, neda se nic delat. Ale to neni duvod, proc nevyjadrit tem klukum podporu.

"Věřím, že ministerstvo zahraničí podniká veškeré možné kroky k řešení incidentu, že spolupracuje na tvorbě žádostí a stížností s právničkou obou kluků, bohužel možnosti to jsou bezpochyby dost omezené a jen těžko se můžeme doprošovat nějaké ráznější diplomatické akce."

Taky budu rad verit. Ale kdyz vezmu do uvahy, ze lonsky zatceni tech tri Cechu v Zambii taky ze spionaze, bylo vyreseny behem dvou mesicu a za mnohem vetsi medialni podpory i komunikace Zamini smerem do medii, tak uz si nejsem tak jistej. Zvlast, kdyz dostavat lidi ze Zambie a z Recka (clena EU a NATO) by mel byt, alespon z myho laickyho pohledu, dost velkej rozdil.

"Smysluplná mi v tomto ohledu přijde jen petice formulovaná Honzou Modrákem, která se nesnaží vyvolat konflikt, ani nadávat na údajnou laxnost ministerstva zahraničí...(...) Honza (alespoň tak ten text chápu) chce především ukázat klukům, jak velkou tady mají podporu."

Stejnej ucel ma mit i ta demonstrace, ostatne, bude se tam predavat info o obou tech peticich a o tom, kolik lidi je podepsalo.

Krysa řekl(a)...

Díky, to je pěknej komentář. Asi nebudu moc dovysvětlovávat ty citované věty - pocit jsem získal obecně z twitterů, fejsbuků a jiných a s tou podporou naprosto souhlasím, kluci ji potřebujou, ale formou demonstrace?

Demonstrace je agresivní akt a zloby je dost i v té zmiňované skupině. Když si tam pročítám komentáře, chvílemi je mi skutečně nevolno. Ale to odbočuju, chci jen říct, že k vyjádření podpory existují jiné, vhodnější prostředky než demonstrace, která vznikla z afektu. Naštvané výkřiky na twitteru se pozvolna přelily v pořádání akce, kterou nepochybně pořadatelé myslí dobře (ostatně v čele jsou/jste opravdu rozumní lidé), nicméně nástroj jste zvolili podle mě špatný a nebezpečný. Tohle se může kdykoliv zvrtnout, ať už před ministerstvo ponesete sebemírovější poselství.

Ale chápu tvé argumenty a respektuju je. Dávají smysl, jen je nemůžu při vší vůli sdílet.

Krysa řekl(a)...

Ještě jsem zapomněl dodat: Nevím, jak to chodí v Řecku, ale u nás se lidi dávají do vazby, aby mohlo nerušeně a bez jejich ovlivňování, či utíkání probíhat vyšetřování. Takže "Ale v okamziku uvaleni vazby uz neprobiha vysetrovani, takze recky strane nic nebrani v tom, aby alespon neco zverejnila." je podle mě nesmysl. Vyšetřování možná finišuje, ale stále probíhá a stejně jako v mnoha českých kauzách, řecká strana má patrně důvod nesdělovat podrobnosti médiím, nebo se tím prostě jen neobtěžuje, na což mají bohužel plné právo. A dokud soud, resp. obžaloba nepředloží veřejně své argumenty a důkazy (což se bezpodmínečně musí udát přímo u soudu), pak prostě nemá smysl demonstrovat, resp. protestovat proti něčemu, co stále probíhá jako proces a nemá výsledek.

Anonymní řekl(a)...

Na jednu stranu se snažíš být k celému případu objektivní, ale na druhou stranu popisuješ aktivisty jako někoho, kdo nosí konopný hábit + květinu v ruce. Co je špatného na tom, bojovat za něco, čemu člověk věří nebo naopak bojovat proti něčemu s čím nesouhlasí?

Já osobně bojovnost oceňuji více, když vidím činny a ne když slyším jak někdo "bojuje" v hospě u piva...

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že si neuvědomuješ, že ta situace je velmi extrémní - dva měsíce v poměrně brutální vazbě jsou něco natolik šíleného, že to zkrátka žádá "jakoukoli" protiakci. My si tady hezky nad kávičkou můžeme říkat "tak jako měli by být zadrženi, neměli, hmm... ministerstvo by mělo posílat nějaké podklady, nemělo, mělo by instruovat velvyslankyni, no..." a oni zatím sedí v brutální base. Demonstrace může nějakou akci zmobilizovat, protože politická reprezentace zjistí, že to lidi zajímá a že by na razantním řešení mohla získat nějaké politické body (nebo naopak za neřešení tratit). A prostor pro razantní řešení tu zkrátka je, jsou to sakra naši občané, praštit do stolu je možné, s Řeckem máme vcelku dobré vztahy, jen je využít.

Druhá věc je ta "jednostrannost". Podívej se na to prostě tak, že na jedné straně je "nevinná vteřina záběru" a na druhé "špionáž pro Turecko", která je, sorry, mnohem absurdnější, než tvrzení obhajoby. Mám-li si tedy vybrat z těch dvou variant, hlasuji pro tu vteřinu...

Krysa řekl(a)...

Anonymní 1: Předně, demonstrace není boj, je to shromáždění lidí, kteří chtějí nahlas vyjádřit svůj názor (názor v tomto konkrétním případě vystavěný na emocích a sympatiích, nikoliv na faktech, k nimž se těžko dostává), případně o něm přesvědčit druhé. To, že se s demonstrace občas stane třeba i násilné střetnutí, je vedlejší produkt, kdy emoce a afekt prostě přetečou.
A boj není řešení. Tedy ano, historie nás učí, že často se bojem vyřeší mnohé. Ale podle mě to není správné řešení, pořád se přeci jen snažíme fungovat jako civilizovaná společnost (byť nám to často příliš nejde), máme nějaké zákony, kterých dobrovolně dbáme a někdy dokonce ani boj nic nevyřeší - mončičáci z Palestiny a Izraele by ti o tom asi řekli své. Promiň, když nepřijmu tvůj (podle mě barbarský) postoj a nezačnu mlátit všechny kolem, kteří nesdílejí mé názory, přesvědčení, mou víru ocelovou trubkou po hlavách. Neperu se po hospodách, a i když samozřejmě také podléhám emocím a neřeším všechny věci úplně ideálně, alespoň se snažím nasbírat dostupná fakta a ověřit tvrzení obou stran, než někomu začnu hulákat pod okny.

Anonymní 2: Uvědomuju si vážnost situace, ale yslet si, že ministerstvo dožene demonstrace k razantní akci je podle mě naivní. nemyslím, že by razantní akce z oficiálních míst byla vůbec v této situaci možná. V diplomacii nelze jen tak bouchat do stolu, navíc přes všechny spekulace jde stále o proces trestní, nikoliv politický, jakkoliv zpolitizovaně se nám může jevit.

A ta "nevinná vteřina záběru"? To není žádný fakt, je to nepodložené tvrzení ze strany obhájkyně, od níž se očekává, že bude trvat na nevině svých klientů. Ostatně Eurogamer.cz si dal dnes tu práci a nashromáždil i nějaká ta vyjádření řecké strany. Přečti si je, protože to je přesně to, o čem celou dobu píšu. Dostáváme zkreslené informace a já je nebudu přijímat jako čirý fakt. Stejně jako nehodlám přijmout tvrzení řecké strany o masivní špionáži a napojení kluků na tureckou rozvědku. Tohle je něco, co v naší společnosti musí rozklíčovat právě soud. Od toho soudy existují, aby se pokusili odhalit, kde leží pravda. Zda na straně obhajoby, obžaloby, či někde uprostřed. Důkazní materiál bude nejspíš v tomto případě dost zřejmý, ale musíme si počkat, až ho soud posoudí.

A než začneš omílat tu momentálně populární písničku o zaujatosti českých soudů, a tedy o ještě větší podjatosti soudců řeckých, uvědom si, že je to jen další naštvané, nepodložené tvrzení. Nikdo nemůže se vší vážností tvrdit, že by soudní proces s kluky (který ještě ani nezačal) byl předpojatý. A už vůbec nehodlám "hlasovat", která ze stran přináší ke stolu absurdnější tvrzení. Ono "hlasování" je nejabsurdnější ze všeho. Buď tedy budeme ctít nějakou společenskou smlouvu, zákony a procesní právo, nebo se na nějakou demonstraci můžeme rovnou vykašlat, vzít si kulomety a jít z toho kluky prostě vysekat, pokud si tedy opravdu myslíme, že celý soud, vyšetřování a to všechno kolem je zmanipulovaná fraška a jakási osobní vendeta limnosského starosty. Nemáme pro to jediný střípek důkazu, jen pocit, že obvinění je absurdní, který je ale silně ovlivněn emocemi a větší, či menší osobní zainteresovaností nás všech v tomto konkrétním případě.

Loony řekl(a)...

Jen bych chtel sam za sebe (a jsem opravdu skeptik) poznamenat, ze doposud jsem nezahledl zadne pro me docela dulezite (a duveryhodne podlozene) informace a to:
1. kdo je videl, naprasil, legitimoval atp. ze hned vlada vedela o udajnem pulvterinovem nataceni, kdo ho provedl a kde bydli - pokud bych fandil konspiracim, tak bych si musel myslet, ze je sledovala recka BISka hned od priletu z letiste a minimalne 2 agenty meli i u sebe v aute.
2. Porad se rozchazi informace o tom, odkud jeli, cim jeli a kdy prijeli. Podle jedne verze jeli udajne autem z letiste do hotelu. Na mape ostrova vidim jen civilni letiste. I tak mi prijde divne, ze by nekdo stavel vojenske letiste vedle hlavni cesty z civilniho letiste smer hotel (letiste v Ralsku radeji pomineme). Navic po priletu na dovolenou kde chci fotit prirodu nebudu tocit na kameru vojenske letiste.
3. S druhou otazkou souvisi i treti otazka, jak dlouho tam byli? Pokud tam byli dele nez jen par hodin od priletu, nemohli na sebe nejak jinak upozornit? Verim konspiratorum, ze vsichni lide priletajici z CR jsou na letisti proverovani na MobyGames a webu Bohemky, ale stejne mi to prijde trochu podivne...

Loony

Krysa řekl(a)...

Spousta věcí je na té kauze podivných právě kvůli nedostatku ověřených informací. A já vlastně nevolám po ničem jiném. To mi na celé věci od začátku vadí, že se všichni bez přemýšlení chápeme stanoviska obhajoby a pak už jen vášnivě ceníme zuby nad tou nespravedlností.

Bohužel, jak už to tak při vyšetřováních bývá, řecký státní zástupce i policie jsou na informace skoupí (což je běžný postup, zvlášť pokud opravdu sledují nějakou "stopu" vedoucí do Turecka - neříkám, že nějaká je, jen chápu, že se s nikým o info nedělí, protože v jejich očích by to vyšetřování ohrozilo). Kolikrát slýcháme z úst českých policejních mluvčích: "K případu nebudeme sdělovat informace, abychom neohrozili..." Státní zastupitelstvo, ani vyšetřovatelé nemají povinnost nám cokoliv sdělit. Tu má až soud (snad to v Řecku platí taky). A jakkoliv je mi líto kluků i lidí, kteří je osobně znají, orodují za ně, kde se dá, dali by za ně ruce do ohně, trápí mě i to, že nás ty nesdělené informace z druhé strany absolutně nezajímají. Tomu se obvykle říká fanatismus. Nechci nikoho urážet, nechci vyvolávat spekulace a už vůbec nechci příbuzné a známé kluků prudit svými samolibými žvásty, ale i tahle mince má dvě strany a mě dost trápí, že ta druhá se v podstatě nezkoumá. Resp. není nikdo ochoten čekat, až dojde k nějakému jasně sdělitelnému závěru.

Někdo to možná považuje za srabáctví, za lenost a nechuť podniknout něco rázného, já si myslím, že je to rozumný přístup.

jd řekl(a)...

Pod koment pkrysa ze vcera odpoledne bych se 100% podepsal.

Loony řekl(a)...

Jo, ja s tim postem taky plne souhlasim. Navic ve svetle poslednich zprav muzu rict moje klasicke a kolegy nenavidene "ja to rikal". Kdyz sem se pred par mesici dohadoval s Plysovym Kaktusem (PK z Centauri, ted Disney) o tom, ze cela vec nebude tak jednoznacna jak se tvrdi a malem se na me vrhnul. Moje argumenty o tom, ze spionazi je uz i to, ze bohemka dela vojensky simulator a potrebuje do nej podklady ktere pak klidne nekdo muze vyuzit k utoku na strategicke cile moc nebral :( Ale nechali sme se pekne zmanipulovat medii, napsali par hysterickych postu (dotycna uz asi se mnou do cajovny nepujde...) a byli sme za hrozny vlastence. Jak uz psal Hubert na FB, argument, ze je hra uz skoro hotova je kravina, protoze porad se dela na datadiscich a dalsich dilech.

Loony

Loony řekl(a)...

Oprava, Plysovy Kaktus je FP :)

btw ta captcha je debilni. 10x sem refreshoval nez sem chytl citelny cislo baraku